Mělnický deník - COVID 2020

MD: Nabízíte pomoc v době strachu a fóbií. Už se ozývají lidé, že mají strach kolem koronaviru a chtějí si s někým popovídat?

Nabídla jsem své služby, které běžně poskytuji, jen s možností vyhnutí se osobnímu kontaktu.

Jsme v první fázi, kdy se lidé o této službě teprve dozvídají z médií. Už jen možnost s někým promluvit a zklidnit své obavy, kterých bude přibývat v souvislosti nejen se samotným nakažením, ale i s dopady ekonomickými, je úlevné.

Jsme v období nejen nárůstu fóbií související s koronavirem, ale především úzkostných stavů, což vzniká vždy, když nás zprávy médií v dnešním světě denně bombardují strašidelnými výjevy. Toto se týká všech věkových kategorií.

Dospělým často věci přerůstají přes hlavu, řeší více tíživých otázek, hlavně v době krize, právě takové, v jaké se nachází celý svět v kontextu s COVID -19 dnes. Cítí, že nezvládají svůj stres a dopadem je dětský stres, protože děti se nemají kde zeptat a často si dělají významy a tím se kruh uzavírá a jejich obavy rostou. Nezvládnutý strach - stres se stává úzkostí.

Rozeznáváme dva druhy stresu: jeden je reakcí na skutečné události, které se nám přihodily a při kterých jsme reagovali útokem/ útěkem nebo ochromením. Při druhém jsme stejným způsobem reagovali na domnělé nebezpečí.

Stejné je to s úzkostí, i té jsou dva druhy.

MD: Jak lze člověku psychicky pomoci na dálku?

Jsme přesvědčená, že nic nenahradí osobní kontakt. Ovšem rozhovor s odborníkem je specifický a pomáhá. Především snižuje míru vnitřního napětí. I přes média jako je internet či SKYPE je možno pracovat zážitkově. Někteří mí kolegové již takto pracují. Sama mám zkušenosti s kolegy pracujícími s krizovými situacemi a kolegy ze zahraničí, se kterými jsem ve spojení ohledně svých vlastních supervizí, což je prakticky odborně vedený rozhovor s dopadem na změnu a uvědomění si paralelních procesů.

MD: Současná karanténa nahrává ponorkové nemoci, pokud nemohou lidé chodit do práce. Máte na to nějaký recept, jak se tohoto vyvarovat?

Člověk je tvor bio-psycho-sociálně-spirituální, všechny tyto naše části potřebují pokrm. Být užitečný, kde řadíme i práci, je jedna z biologických potřeb, pokud není dlouhodobě naplňována, stejně jako je přetěžována, člověk strádá a propadá smutku, beznaději a dopadem je deprese či úzkost. Karanténa, kterou vláda nařídila přichází v období, které je z hlediska psychiky velmi tíživé. Období probouzejícího se jara, je statisticky nejčernější období v otázkách nárůstu depresí a sebevražedných pokusů.

Můj recept je pohyb, ale myslím, že i tvůrčí činnost či zahrádkaření poslouží dobře.

MD: Jak by se podle vás lidé měli zaměstnat, aby netrpěli na stres, či strach?

Tak to je velmi složitá otázka. Umění se zastavit je opravdu velmi těžké, navíc v takovém nastavení a náporu na jedince jako je dnešní doba je násilné zpomalení až zastavení v podobě karantény velmi nebezpečné. Naučit se být sám se sebou a svými myšlenkami – vnitřním dialogem může a je pro mnohé z nás velmi těžké.

Doporučuji udělat si revizi toho, co jsme kdysi v mládí rádi dělali a k tomu se vrátit. Hra na kytaru, kreslení, pletení, vaření, zpívání či jiná činnost, která nám dělá či dělala radost.

MD: Co vás přimělo k tomu poskytnout pomoc v době krize?

Je to mé vnitřní, osobní nastavení. Jsou to mé hodnoty a přesvědčení, které si nesu od prarodičů a rodičů. Jako dospělá jsem svou osobnost tvořila díky terapeutickému základu, který tvoří model Transformační systemické terapie Virginie Satirové, první rodinné terapeutky, ženy, který je velmi srozumitelný a uchopitelný pro všechny lidi bez rozdílu.

Pokud byste je chtěl jmenovat, jde asi o tyto vybrané hodnoty:

  • Hodnota morálky.
  • Hodnota pomoci druhým
  • Hodnota být užitečná a spoluvytvářet svět
  • Nést zodpovědnost za svá rozhodnutí
  • Být dobrým příkladem svým dětem

O tato vybraná přesvědčení

  • Přesvědčení, že nikdy není tak zle, aby nemohlo být hůř
  • Pokud jsem zdravá, mohu pomáhat Lidé jsou vesměs dobří
  • Problém není problém, ale to, jak se s ním zachází může být problematické
  • City patří k nám, máme je všichni
  • Naděje umírá poslední

MD: Věnujete se i nějakým dalším dobrovolnickým činnostem v době koronavirové krize?

Děkuji za otázku. Ano věnuji. V roce 1997 jsem na Mělníce založila pobočku Fokusu Praha. Toto sdružení slouží svými službami duševně nemocným. Stále spolupracuji především s chráněnou dílnou u Krejčíků, pod vedením Lenky Novákové a její kolegyně Jaroslavy Volné, kde se dokázali během okamžiku proměnit v pomáhající dílnu a celý svůj běžný program zastavit a začít šít roušky pro všechny potřebné, spolupracovat s městem Mělník, domovem pro seniory a také prodávat roušky kolemjdoucím.

Já jim pomáhám materiál na roušky stříhat.

Jsem dojatá, že lidé kolem mě jsou lidští a morálně čistí a já mohu pomoci tím, že daruji svůj čas a propůjčím ruce.

S přátelským pozdravem Lenka Ságnerová

Related Articles

Drobnosti

Rodinná terapie

Sebeúcta

Lenka fotoBc. LENKA SÁGNEROVÁ,DiS

Rodinná, párová a individuální psychoterapeutka s vlastní praxí v Mělníce. Je lektorkou psychoterapeutického rodinného výcviku Movisa, programů primární prevence, komunikace a osobnostního rozvoje, pořádá semináře pro rodiče, pěstouny, pedagogy a další odborníky, ale i širokou veřejnost. Pracuje s dětmi i dospělými v oblasti vzdělávání, sociální práce a poradenství. Její prioritou byla 20 let oblast psychiatrie, pracovala jako terapeutka s psychotickými pacienty, v roce 1998 získala ocenění profesionální práce se schizofreniky. Pracovala také, jako terapeut adiktologické poradny v Mělníce, založila pobočku Fokus Praha v Mělníce. Je koordinátorkou seminářů SANDTRAY – Neuroscience /NSST pro ČR.

Free Joomla! templates by AgeThemes