Komunikace v rodině

Mezilidská komunikace je nejsložitější systém způsobů, které lidé používají pro vzájemné dorozumění. Jde o živý systém plný proměnných měnící se v závislosti na čase, kontextu, počtu osob a osobním rozpoložením.

V rodinně terapeutické praxi si terapeut všímá opakujícího se vzorec chování jednotlivých členů rodiny, který má vliv na jedince a jeho vztahování se ke společnosti. V narušených rodinách, či jiných společenských systémech, kde je nízká míra sebeúcty, kde je komunikace nepřímá a nejasná, pravidla tvrdá a rigidní, přísná až nelidská, nediskutovatelná a provždy daná je také přístup ke společnosti bojácný, obviňující nebo ponížený.

Prakticky všechny rodiny ať stabilní či problémové se potýkají se stejnými problémy

Ve všech rodinách platí……

Každá osoba má pocit vlastní ceny, pozitivní nebo negativní – otázka zní: JAKÝ???

Každá osoba komunikuje, otázka zní: Jak a s jakým výsledkem?

Každá osoba se řídí pravidly, otázka zní: Jakým způsobem a jaké jsou výsledky? /V.Satir2006

Tyto věci platí pro všechny rodiny – primární, biologickou, pěstounskou, adoptivní, úplnou, neúplnou a další.

Na všechny rodiny působí stejné síly: sebehodnocení, komunikace, pravidla a společenské vazby.

Cílem rodinné terapie je péče o vztahy. Pečovat o vztah můžeme tehdy, když máme vytvořený zdravý vztah sami se sebou. Když máme dobrý vztah sami se sebou, můžeme se vydat hledat lepší způsob, jak žít spolu s ostatními v rodině lépe a plnohodnotněji.

Bc. LENKA SÁGNEROVÁ,DiS

Related Articles

Drobnosti

Rodinná terapie

Sebeúcta

Lenka fotoBc. LENKA SÁGNEROVÁ,DiS

Rodinná, párová a individuální psychoterapeutka s vlastní praxí v Mělníce. Je lektorkou psychoterapeutického rodinného výcviku Movisa, programů primární prevence, komunikace a osobnostního rozvoje, pořádá semináře pro rodiče, pěstouny, pedagogy a další odborníky, ale i širokou veřejnost. Pracuje s dětmi i dospělými v oblasti vzdělávání, sociální práce a poradenství. Její prioritou byla 20 let oblast psychiatrie, pracovala jako terapeutka s psychotickými pacienty, v roce 1998 získala ocenění profesionální práce se schizofreniky. Pracovala také, jako terapeut adiktologické poradny v Mělníce, založila pobočku Fokus Praha v Mělníce. Je koordinátorkou seminářů SANDTRAY – Neuroscience /NSST pro ČR.

Free Joomla! templates by AgeThemes